Apengedrag in het off-piste terrein

Opgewonden jonge mannen zijn gevaarlijk!


Lees het blog
Geschreven door:
Florian Verhoef
Categorie: Freeriden

apart gedrag in groepenOntken het maar niet en durf eens kritisch naar jezelf te kijken. Ook jij vertoont regelmatig gedrag om je sociale positie binnen een groep te verbeteren. In je voetbalelftal of je kantoorbaan heeft dit misschien weinig invloed op het grote geheel. Maar in het off-piste terrein kan persoonlijk belang lawines veroorzaken. In dit verhaal vertel ik over het gevaar van dierengedrag en hoe je dit onder controle houdt.

Persoonlijk belang vs GroepsbelangTijdens freeriden is het belangrijkste doel om veilig thuis te komen. Daarna pas komt plezier en genot. In elk vakgebied geldt dezelfde standaard: een groep mensen met een realistische doelstelling gaat zijn doel behalen, zolang het groepsbelang voorop blijft staan. Zodra één lid van de groep zijn persoonlijk belang boven het groepsbelang stelt ontstaan er problemen. Persoonlijk belang betekent vaak negatief gedrag. Negatief gedrag staat gelijk aan negatief resultaat. En in het off-piste terrein betekent dit: lawines.

Held, of loser?Veel mensen willen een held zijn. Logisch. Een held krijgt respect en een held krijgt mooie vrouwen. Tijdens het skiën denken veel mannen hun positie als held te grijpen. Ik zie tijdens een winterseizoen honderden groepjes mensen voorbij komen. En ik blijf me verbazen over het gedrag van jonge mannen zodra ze een helm op hebben en wat latten onderknopen.

Ik wilde vroeger ook een held zijnMaar de karaktereigenschappen van een held passen niet meer bij mijn werk. Een aantal karaktereigenschappen van de held zijn: moed, bewijsdrang en extremisme. Deze eigenschappen zijn in het off-piste terrein ingrediënten voor een lawine. Als je off-piste onderweg bent, dan heb je baat bij: intelligentie, rust en overzicht. Als je veilig wilt freeriden, dan is er geen ruimte voor helden. Als je veilig wilt freeriden dan heb je behoefte aan een capabele leider.

Alleen een goede leider brengt je veilig thuisEen menselijke groep bestaat uit een hiërarchie en deze hiërarchie wordt aangestuurd door een leider. Ondanks onze poging om de maatschappij te democratiseren ligt het lot van een groepering altijd in handen van een leider. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind de ontwikkeling van democratie een goed ding. Maar in mijn vak zie ik democratie meer als didactische werkvorm in plaats van een politiek systeem. Democratie kan je gebruiken om draagvlak te creëren voor de visie van een leider.

Je kan samen plannen makenEn je kan samen de planten water geven. Maar komt puntje bij paaltje dan is het de leider die de koers bepaalt. Al drie miljoen jaar leven Homo Sapiens in groepen die worden aangevoerd door leiders. De groepen met de meest capabele leiders overleven. En zo hoort het ook te zijn in een off-piste groep. Helaas is dit niet altijd het geval en het gebrek aan leiderschap kan leiden tot verkeerde beslissingen. In het off-piste terrein heeft dit nare gevolgen en dat is niet de bedoeling van onze mooie sport. Zorg er daarom voor dat je met een goede leider op pad gaat buiten de piste en laat jouw apengedrag daar nooit de overhand nemen.

Wil je leren hoe lawines precies ontstaan? Lees dan hier verder.

Meer weten?
Contact Florian Verhoef:
florian@go-flipside.nl
+31 6 26 79 50 67
"
"
Mijn favoriete bezigheden zijn splitboarden, gidsen, lesgeven, ondernemen, fietsen, voetballen en spelen met mijn hond Loes. Dus dat doe ik allemaal zoveel mogelijk.
Sitemap Reisverzekering afsluiten