Hoe ontstaat een plaatlawine?

In simpele taal leer ik je hoe een plaatlawine ontstaat


Lees het blog
Geschreven door:
Florian Verhoef
Categorie: Lawines

Complexe stof in simpele taalKrengen zijn het, lawines. Ze zijn gelukkig wel voorspelbaar als je de juiste kennis hebt. De theorie over sneeuw- en lawines is zeer complex en er zijn tientallen boeken over geschreven. Ik ga je in simpele taal uitleggen hoe een plaatlawine ontstaat.  tekst overleeft. 

Verschillende soorten lawinesBij een losse sneeuwlawine komt alleen de toplaag los en deze brokkelt in kleine stukjes naar beneden, er vallen relatief weinig slachtoffers door losse sneeuwlawines. Een plaatlawine is een groter drama en zeker bij 90% van de dodelijke ongevallen is deze knaap de dader (foto 2 en 4). Bij een plaatlawine zijn de bovenste sneeuwlagen stevig met elkaar verbonden, zo'n gebonden pak sneeuw ontstaat door zware sneeuwval in combinatie met harde wind. Een zwakke laag onder dit gebonden pak sneeuw kan imploderen als het gewicht te zwaar wordt, vervolgens schuift de hele bende als plaat naar beneden.

Een plaatlawine moet kunnen glijdenIn vlak terrein gaat een plaatlawine nooit plaatsvinden, een lawine heeft een bepaalde steilheid nodig. In de bergsport praten we over een aantal ‘graden’ om aan te geven hoe steil een helling is. In de derde foto zie je hoe het aantal graden van een helling wordt berekend, een simpele wiskundige methode. De stelregel is dat een plaatlawine een helling van minimaal 30 graden nodig heeft om te kunnen glijden, hoe steiler het is, hoe sneller een lawine loskomt. Op de eerste foto is de schaduwhelling van 45 graden natuurlijk het gevaarlijkste terrein.

sneeuw en sneeuwlagenEen sneeuwdek bestaat altijd uit meerdere sneeuwlagen, deze lagen bestaan uit verschillende sneeuwkristallen, in totaal bestaan er 11 verschillende sneeuwkristallen. Deze week legde ik tijdens een college op de Sportacademie de link naar het evolueren van een Pokémon, een sneeuwkristal evolueert zich ook. De sneeuwkristallen zijn altijd in beweging, ze worden groter, kleiner, ronder, vierkanter, warmer, kouder, enzovoort. In elke sneeuwlaag heb je een ander type sneeuwkristal en dat maakt het zo complex. Elke laag onder de toplaag is een potentiële zwakke laag als de juiste voorwaarden aanwezig zijn. 

Sneeuwdek op spanning betekent grote ellendeEr zijn dus 3 dingen nodig voor een plaatlawine. Een helling van minimaal 30 graden en een gebonden pak zware sneeuw met daaronder een zwakke laag. Als dit het geval is, dan staat het sneeuwdek 'op spanning'. Vanaf lawinegevaar 3 op de schaal van 5 moet je dan al rekening houden met spontane lawines. Kan je je voorstellen wat er met een sneeuwdek op spanning gebeurt als je daar met een snowboard in gaat zitten porren? Grote ellende.

Volgende weekVolgende keer schrijf ik verder over de meest voorkomende zwakke sneeuwlaag. Een laag die duizenden slachtoffers op zijn geweten heeft, ook wel 'oude sneeuw' of 'Altschnee' genoemd. Hieronder een filmpje waarin we deze beruchte zwakke laag aantreffen tijdens een sneeuwdek onderzoek. Na dit filmpje nog niet uitgekeken? Check dan ook eens de filmpjes bij onze off-piste reizen.

Stay tuned.
Bekijk video
Meer weten?
Contact Florian Verhoef:
florian@go-flipside.nl
+31 6 26 79 50 67
"
"
Mijn favoriete bezigheden zijn splitboarden, gidsen, lesgeven, ondernemen, fietsen, voetballen en spelen met mijn hond Loes. Dus dat doe ik allemaal zoveel mogelijk.
Sitemap Reisverzekering afsluiten