Interne Gids Opleiding

Onze off-piste gidsen worden drie jaar lang, intern opgeleid


Lees het blog
Geschreven door:
Florian Verhoef
Categorie: Freeriden

Flipside in de freeride-liftOnze off-piste activiteiten worden elk jaar groter. Zowel het aantal klanten als onze eigen community is lekker aan het groeien. Het is tof om met zoveel mensen van het freeriden te genieten. En omdat de vraag groeit, moet het aantal gidsen binnen onze organisatie ook groeien. Maar freeriden is geen kinderspel, om het veilig te spelen is veel kennis en ervaring nodig. Daarom geloven wij in een lang, gestructureerd en persoonlijk traject.
 

3-jarige interne gids opleidingOnze gidsen in opleiding zijn het eerste jaar werkzaam als tailguide. Zo krijgen ze de kans om alle handelingen af te kijken van onze hoofdgidsen. In ditzelfde seizoen oefenen de trainees door elkaar te gidsen, met de hoofdgids als coach op de achtergrond. Als dit goed gaat, kunnen ze het jaar daarna onder toezicht hun eerste routes gidsen in het lagere alpiene terrein. In het derde jaar wordt de toezicht steeds minder en volgt langzaam het hogere alpiene terrein. Na drie jaar is het leren niet 'klaar'. Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd, en ook onze hoofdgidsen zijn constant bezig met het vergroten van hun kennis. Maar na drie jaar is er genoeg ervaring om de veiligheid van een groep freeriders te waarborgen. Op dit moment hebben we vijf gidsen in opleiding.

Onze off-piste activiteiten vinden plaats in het alpiene terrein tot ca. 3000 meter zeehoogte. Niet op gletschers of routes waar speciaal klimmateriaal voor nodig is.
Bekijk video

Constante coaching voor iedere Flipside gidsOnze gidsen worden voor en na iedere werkdag gecoacht door de hoofdgids op locatie. Eerst bekijken we wat het niveau van de groep en de routes is. Vervolgens kiezen we de gids die qua vaardigheden en karakter het best past bij de groep. Vervolgens maken de hoofdgids en de uitvoerende gids altijd samen de voorbereiding. Hiervoor hebben we een protocol dat alle gevaren van een off-piste dag in kaart brengt. Zowel de gidsen in opleiding als de zelfstandige gidsen, coachen elkaar tijdens de gehele winterperiode.

Regelmatige theorie sessies in NederlandOnze opleiding vindt niet alleen plaats in de bergen. Buiten het winterseizoen hebben we in Amersfoort regelmatig theoriesessies om onze kennis up-to-date te houden. Tijdens deze sessies staat het boek Alpiene Sicherheit (Tiroler Schilehrerverband) en het boek Weerkunde (Kees Floor) centraal. Vanuit deze literatuur hebben we zelf een onderwijsmethodiek en een praktische handleiding geschreven die actief gebruikt worden als dagelijks naslagwerk. Onze gidsen zijn echter niet alleen thuis in sneeuw- en lawinekunde. Maar ook in psychologie, groepsdynamica en communicatie.

Psychologie, groepsdynamica en communicatieIk wil graag benadrukken dat gidsen in het off-piste terrein niet alleen draait om kennis van sneeuw en lawines. Een gids heeft de taak om het gemoedsgevoel van de deelnemers in te schatten. Om duidelijk te communiceren. En om de dynamiek binnen de groep zo te beïnvloeden dat de veiligheid wordt gewaarborgd en de doelstelling van een route wordt gehaald. Om deze onderdelen te scholen gebruiken we het Handboek Groepsdynamica (Jan Remmerswaal). Naast lawines is het grootste gevaar in het off-piste terrein namelijk: de mens.

Wil je meer leren over de rariteiten van de mens? Lees dan mijn blog over apengedrag in het off-piste terrein.
Meer weten?
Contact Florian Verhoef:
florian@go-flipside.nl
+31 6 26 79 50 67
"
"
Mijn favoriete bezigheden zijn splitboarden, gidsen, lesgeven, ondernemen, fietsen, voetballen en spelen met mijn hond Loes. Dus dat doe ik allemaal zoveel mogelijk.
Sitemap Reisverzekering afsluiten