Is off-piste levensgevaarlijk?

Freeriden is niet zonder gevaar, maar is het levensgevaarlijk?


Lees het blog
Geschreven door:
Florian Verhoef
Categorie: Freeriden

Is freeriden levensgevaarlijk?Lawine-ongevallen zijn sensationeel en de media gebruiken lawines vaak om op te vallen. Een paar keer per winter praat Nederland negatief over off-piste en daar stoor ik me enorm aan. Iedereen die off-piste gaat is opeens gek en roekeloos. Lawines zijn een machtig natuurverschijnsel en nooit 100% uit te sluiten. Maar met de juiste risicoanalyse kun je de kans op een lawine meetbaar maken. Als onze risicoanalyse uitwijst dat de kans op een lawine ‘zeer klein’ is, dan gaan we met een gerust hart naar beneden.

Lawinegoeroe Werner Munter deed uitgebreid onderzoek naar lawines en bedacht een risicoanalyse waarmee je de kans op een lawine per afdaling tot 1% reduceert. Die 1% noemen we restrisico. Restrisico is de ongrijpbare kracht van moeder natuur waar zelfs de meest ervaren freerider door verrast kan worden, de natuur is namelijk nooit 100% te voorspellen. 1% risico vind ik persoonlijk nog vrij veel en naar mijn mening is de kans op een lawine nog kleiner zolang je de risicoanalyse correct maakt. Check de volgende getallen.

Jaarlijks gaan er minimaal 200.000 mensen off-piste in de Europese Alpen en er zijn gemiddeld 100 dodelijke lawine slachtoffers per jaar. Ongeveer vijf van deze 100 lawines zijn niet te voorspellen door een risicoanalyse. Restrisico dus. De andere 95 lawines komen waarschijnlijk voort uit een gebrek aan kennis of door het bewust opzoeken van gevaar (waaghalzen).  Zolang je de risicoanalyse correct uitvoert heb je mijns inziens een lawinekans van vijf op 200.000. Dat is 0,0025%. En dat noem ik een zeer kleine kans.

Alle bovenstaande cijfers komen uit mijn persoonlijke interpretatie en openbare mediapublicaties. Niet vanuit wetenschappelijk onderzoek. Maar goed, ook al verander je de variabelen hier en daar, een significante verandering in het percentage brengt dit niet teweeg.

Mijn conclusie: een correcte risicoanalyse creëert een acceptabel (rest)risico. Op deze manier vind ik freeriden dus niet levensgevaarlijk.

Wil jij op een veilige manier van poedersneeuw genieten? Check dan onze Poederjachten.

Zolang je de risicoanalyse correct uitvoertWil je zelfstandig kunnen freeriden? Dan moet je voor elke afdaling of beklimming een gedegen risicoanalyse kunnen maken. Dit is van levensbelang en helaas vrij complex. Een risicoanalyse bestaat uit verschillende aspecten en om die aspecten te begrijpen moet je kennis hebben. Uiteindelijk is het een rekensom in combinatie met ervaring en intuïtie. Deze vaardigheden hebben tijd nodig om te rijpen, maar je moet ergens beginnen. 

Dan nu even een kritische noot. Na het lezen van mijn verhalen kan je niet zelfstandig off-piste, dit is levensgevaarlijk. Wil je toch off-piste meters maken en de theorie toepassen in de praktijk? Ga dan op pad met een gids.

Ben je benieuwd hoe wij ons voorbereiden op een dag freeriden? Lees hier dan verder.

Wil je komend seizoen veilig freeriden?Op onze website kun je een off-piste reis boeken waar we binnen het liftbereik van een skigebied freeriden. We hebben ook een toerski/splitboardreis als je dieper de backcountry in wilt. Alle off-piste reizen zijn zowel toegankelijk voor beginnende als gevorderde freeriders. Tijdens de reizen hebben we een speciale niveaugroep voor mensen die nog nooit off-piste zijn geweest. Zo leer je op een rustige manier je eerste off-piste bochten maken.
Bekijk video
Meer weten?
Contact Florian Verhoef:
florian@go-flipside.nl
+31 6 26 79 50 67
"
"
Mijn favoriete bezigheden zijn splitboarden, gidsen, lesgeven, ondernemen, fietsen, voetballen en spelen met mijn hond Loes. Dus dat doe ik allemaal zoveel mogelijk.
Sitemap Reisverzekering afsluiten