Een goede voorbereiding is het halve werk

Over het waarborgen van veiligheid door een gedegen voorbereiding


Lees het blog
Geschreven door:
Florian Verhoef
Categorie: Off-piste reizen

Een goede voorbereiding is het halve werkFreeriden draait allemaal om voorbereiding. Of we nu vrij zijn of met klanten op stap gaan. Voor een dag freeriden zit ons hele team gekluisterd aan het beeldscherm. In deze uren wordt de kwaliteit van de volgende dag bepaald, en daarmee dus ook de veiligheid. Tijdens de off-piste reizen kunnen onze klanten altijd meekijken met de voorbereiding van onze gidsen. Het gebeurt regelmatig dat we met tientallen mensen uren lang naar kaarten aan het kijken zijn. Een gaaf fenomeen om een groep volwassen mensen met zoveel passie te zien samenwerken. Tijdens dit soort dagen is iedereen bezig met eenzelfde doel. Op een veilige manier van sneeuw genieten. Dit schept een onvoorwaardelijke band.

Veiligheid vooropTijdens alle beklimmingen en afdalingen moet de kans op een lawine nihil zijn. Het lokale lawinebericht staat tijdens de voorbereiding centraal. Aan de hand van de actuele lawineomstandigheden bepalen we de spelregels voor de offpiste dag. Welke exposities zijn gevaarlijk? Hoe steil kunnen we maximaal gaan? Op welke zeehoogte liggen de gevaren? Op dit soort vragen geven we tijdens de voorbereiding gezamenlijk antwoord. De volgende vraag die we stellen: waar ligt de beste sneeuw?

Risico analyse verwerkt in Freeride ProtocolDit voorbereidingsproces noemen we een risico-analyse. Bij Flipside werken we altijd vanuit een vast Freeride Protocol zodat we alle aspecten van de risico-analyse doorlopen en we geen stappen vergeten. Dit protocol is als het ware een checklist. Deze checklist vertelt ons: lees het lawinebericht, bekijk locale online sneeuwprofielen, bekijk de locale weerstations, etc. Met andere woorden, het protocol zorgt ervoor dat we alle mogelijke informatie bekijken die nodig is om een zuivere analyse te maken van het lawinegevaar. Soms duurt dit even, maar gelukkig is het leuk werk. Het Freeride Protocol is voor iedere freerider een stok achter de deur en niet meer weg te denken uit de Flipside cultuur. Ben je benieuwd naar ons protocol? Ga dan eens met met onze Poederjacht.
Bekijk video

Eindbeoordeling in het terreinVoorbereiden is dus van essentieel belang. De laatste conclusie kan echter pas worden gemaakt in het off-piste terrein zelf. Op de berg kun je pas met zekerheid zeggen of het plan veilig is of niet. Misschien ligt er wel meer sneeuw dan verwacht? Misschien is er meer wind geweest dan verwacht? Dit zijn allemaal zaken die je van tevoren wel in kan schatten, maar nooit met zekerheid kan weten tot het moment dat je er met je neus bovenop staat. Het gebeurt ook regelmatig dat we afwijken van ons plan, omdat de actuele situatie een andere strategie verlangt.

Gebruik van verschillende mediaEr komt een hoop media kijken tijdens een freeride voorbereiding. Voor een kwalitatieve voorbereiding heb je dan ook meerdere beeldschermen nodig om de verschillende informatievoorzieningen met elkaar te vergelijken. Dit zijn de mediakanalen waar we standaard gebruik van maken: het lokale lawinebericht, het lokale weerbericht, digitale hoogtekaarten van Kompass.de, fysieke topografische hoogtekaarten, Google Earth, online databases voor sneeuwprofielen en online databases voor recente lawineactiviteit.

Nieuwschierig naar het ontstaan van lawines? Lees dan hier verder.
Meer weten?
Contact Florian Verhoef:
florian@go-flipside.nl
+31 6 26 79 50 67
"
"
Mijn favoriete bezigheden zijn splitboarden, gidsen, lesgeven, ondernemen, fietsen, voetballen en spelen met mijn hond Loes. Dus dat doe ik allemaal zoveel mogelijk.
Sitemap Reisverzekering afsluiten