Vertrouwen in de risico-analyse

Is off-piste levensgevaarlijk?


Lees het blog
Geschreven door:
Florian Verhoef
Categorie: Lawines

gemiddeld 100 doden per jaar door lawinesElk jaar gaan er in de Alpen ongeveer 100 mensen dood door lawines. Een vreselijk fenomeen. Ondanks deze wetenschap gaan wij tijdens de winter nog steeds dagelijks off-piste, zowel met klanten als in onze vrije tijd. Veel mensen in mijn omgeving verbazen zich hierover en zijn bezorgd. Ik word vanuit Nederland regelmatig gewaarschuwd voor lawinegevaar: of ik a.u.b. thuis wil blijven vandaag want volgens de krant is het levensgevaarlijk.

media mediaLawine-ongevallen zijn sensationeel en de media gebruikt lawines vaak om op te vallen. Een paar keer per winter praat heel Nederland negatief over off-piste en ik stoor me daar enorm aan, ineens is iedereen die off-piste gaat gek en roekeloos. Tijdens mijn winterse vakantiedagen kan ik de tennis- en voetbalclub niet op zonder gesprekken te voeren over het gevaar van lawines. Ik heb vaak het gevoel dat ik onze sport moet verdedigen terwijl ik het veel liever heb over Ajax-Feyenoord. Ik vind off-piste niet levensgevaarlijk mits je over de juiste kennis beschikt. Ik vind off-piste zelfs minder gevaarlijk dan een autorit naar Oostenrijk waar ik bijvoorbeeld geen controle heb over de duizenden auto’s die mij passeren.

Vertrouwen in de risicoanalyseLawines zijn een machtig natuurverschijnsel en zijn nooit 100% uit te sluiten, een bepaald restrisico blijft altijd aanwezig. Maar met de juiste risico-analyse kun je de kans op een lawine meetbaar maken. Als onze risico-analyse uitwijst dat de kans op een lawine ‘zeer klein’ is dan gaan we met een gerust hart naar beneden. De gids die mij heeft opgeleid leerde me dat er per jaar ongeveer 3 dodelijke lawinegevallen zijn die we niet kunnen verklaren. Restrisico noemen we dat. Het is het stukje dat je niet kan controleren, de ongrijpbare kracht van moeder natuur die zich niet in een model of analyse laat stoppen.

CijfertjesGrofweg kun je er dus vanuit gaan dat van de 100 doden per jaar 3 mensen door het restrisico gepakt worden en dat die andere 97 mensen te weinig kennis hebben of fouten maken in hun risico-analyse. Gemiddeld gaan er jaarlijks 5 miljoen mensen over de hele wereld off-piste, ik weet niet hoeveel miljoen daarvan in de Europese Alpen actief zijn maar stel dat dat er 1 miljoen zijn. Dan zijn deze 3 'pechgevallen' per jaar in mijn ogen een zeer geruststellend gegeven en deze wetenschap helpt mij het gevaar van mijn vak te relativeren.

acceptabel restrisicoHet restrisico is moeilijk in percentages uit te drukken omdat de natuur zich niet volledig laat voorspellen. Werner Munter (Zwitserse lawinegoeroe) deed in de jaren 90 veelzijdig onderzoek naar lawines, hij ontwikkelde tijdens zijn studie een risico-analyse om de kans op een lawine per afdaling in kaart te brengen. Munter beweert dat als je zijn model op de juiste manier gebruikt, je de kans op een lawine tot 1% reduceert. Deze 1% is dan het restrisico: moedertje natuur die geen kwade bedoelingen moet hebben op die dag.

intelligent off-pisteBij Flipside nemen we de risico-analyse extreem serieus, de veiligheid staat centraal in alles wat we doen, het restrisico houden we altijd ‘acceptabel’. Alle gidsen bij Flipside werken volgens dezelfde methode: We brengen off-piste routes op de voorgaande avond in kaart en bepalen voor elke afdaling de mogelijke gevaren. Voor elke afdaling maken we ook een plan B, plan B is altijd een afdaling ruim binnen de veiligheidsnormen. De ochtend voor vertrek nemen we deze documentatie nogmaals door en hakken we pas definitief de knoop door aan de hand van het actuele lawinebericht dat elke ochtend op internet verschijnt.

Moment of truthBoven aan de daadwerkelijke helling kan je pas echt bepalen of het veilig is, vandaar dat we voor de afdaling altijd hardop en gezamenlijk concluderen waarom de helling voor onze neus een acceptabel restrisico heeft, met andere woorden: ‘waarom is deze afdaling veilig?’. Als we geen antwoord kunnen geven op deze vraag dan keren we om en gaan we naar plan B. Dit klinkt simpel maar in het off-piste terrein is het heel makkelijk om de concentratie te verliezen in je enthousiasme. De aantrekkingskracht van verse sneeuw heeft helaas al veel mensen het leven gekost.

Check de video waarin we met ons team op een veilige manier van poedersneeuw genieten! Catch you on the Flipside!
Bekijk video
Meer weten?
Contact Florian Verhoef:
florian@go-flipside.nl
+31 6 26 79 50 67
"
"
Mijn favoriete bezigheden zijn splitboarden, gidsen, lesgeven, ondernemen, fietsen, voetballen en spelen met mijn hond Loes. Dus dat doe ik allemaal zoveel mogelijk.
Sitemap Reisverzekering afsluiten