Wat betekent poederjacht?

Het wordt warmer op aarde en er is minder winterse neerslag, so what?!


Lees het blog
Geschreven door:
Florian Verhoef
Categorie: Off-piste reizen

Poederjacht, wat is dat voor fenomeen?Tegenwoordig gooit moeder natuur meer roet in het eten dan vroeger. Het is warmer, er is minder winterse neerslag en de kans op slechte sneeuw is groot. Jammer dat de wereld zo snel opwarmt maar wij laten ons niet wegjagen. Wij willen gewoon meerdere keren per jaar verse sneeuw onder de voeten, punt uit. Om dit te garanderen kiezen we pas 48 uur van te voren het off-piste gebied en daar karren we heen met een vloot freeriders. Wij regelen last-minute de accommodatie en we zijn drie dagen van te voren aanwezig om het gebied te verkennen. Dat is de Poederjacht.

Hoe kies je dan het juiste off-piste gebied uit?Aan de basis liggen de blogs van Meteo Morris (wepowder.nl) en Michael van der Poel (sneeuwhoogte.nl). Deze verhalen geven een goede indruk over de algemene sneeuwcondities in de Alpen. Nadat we weten waar de sneeuw ongeveer gaat vallen lezen we door op de websites van de regio zelf om het weerbericht te verifiëren. Als laatste stap checken we onze informatie bij een ooggetuige, we bellen een lokale gids. Kloppen alle facetten? Dan pas boeken we een accommodatie. Dit kan zijn in Oostenrijk, Italië, Frankrijk of Zwitserland.

En Hoe bepaal je dan de routes?Nu wordt het echt interessant, ik word zo blij als een kind als het gaat om nieuwe bergen en van dit proces geniet ik het meest. Allereerst schaffen we alle mogelijke kaarten aan, zowel digitaal als op papier. Alle bergen in de Alpen zijn vastgelegd op topografische hoogtekaarten en daarop kun je tot in het kleinste detail aflezen hoe het off-piste terrein zich vormt, hoe steil het is, hoe hoog het is, hoe bepaalde passages genoemd worden, enzovoort-enzovoort. Ik zie het als een spel. Ik beeld me in wat ik ga aantreffen. En hoe beter de werkelijkheid overeenkomt met mijn interpretatie, hoe beter ik het spel speel. Ik ben volledig verslaafd aan dit spelletje. Dit spel begint voor onze gidsen drie dagen voor aanvang van de reis. Zodra de deelnemers aankomen zijn alle routes reeds in kaart gebracht en gecheckt op lawinegevaar.

Vermijden van gebaande padenEr zijn tegenwoordig voor ieder skigebied off-piste routes te vinden op internet. Onze uitdaging is deze routes te vertalen in onze eigen kaarten. Ik ben nogal allergisch voor het volgen van routes, dus als ik een bestaande offpiste route heb gelokaliseerd, dan ga ik zelf op zoek naar een mogelijk alternatief. Iets met het mijden van gebaande paden. Drie dagen voor aanvang van de Poederjacht ben ik samen met onze crew alle routes aan het verkennen. Zodat er geen verrassingen meer zijn als de groep aankomt.

My man, Google EarthDegene die Google Earth heeft uitgevonden is mijn absolute held. Je kan met Google Earth exact zien waar je heen gaat en hoe het er daar uitziet. Onze klanten zitten vaak met open mond te kijken zodra we de offpiste routes presenteren. Google Earth is de perfecte appetizer ter voorbereiding op een dag freeriden. Zodra Google Earth op de beamer staat, de kaarten uitgevouwen liggen en het glas gevuld is met een goede rode wijn, dan ervaar ik intens geluk. En weet ik zeker dat dit het mooiste werk is - ever.

Wil jij dit off-piste avontuur ook meemaken? Check dan hier meer informatie over de Poederjacht. Of bekijk het onderstaande filmpje.
Bekijk video
Meer weten?
Contact Florian Verhoef:
florian@go-flipside.nl
+31 6 26 79 50 67
"
"
Mijn favoriete bezigheden zijn splitboarden, gidsen, lesgeven, ondernemen, fietsen, voetballen en spelen met mijn hond Loes. Dus dat doe ik allemaal zoveel mogelijk.
Sitemap Reisverzekering afsluiten